Peter Ouwendijk doet zomerstage bij Politie Krimpenerwaard

Peter Ouwendijk doet zomerstage bij Politie Krimpenerwaard

Bergambacht – Afgelopen week was ik in het kader van een zomerstage van de gemeenteraad te gast bij de politie van de gemeente Krimpenerwaard. Het nieuwe politiebureau was nog niet operationeel dus ik werd op de oude locatie aan het Hof ter Bergen in Bergambacht gastvrij ontvangen door twee ervaren politieagenten die mij de fijne kneepjes van het vak zouden laten zien.

De dienst begon erg rustig, het was een snikhete middag, de mussen vielen van de daken en het leek er verdacht veel op dat iedereen, inclusief de georganiseerde misdaad, vrijaf had genomen om wat verkoeling te zoeken bij de surfplas.

politiebureau

Omdat de meldingen uitbleven besloten wij een kort bezoekje te brengen aan het nieuwe politiebureau dat zeer binnenkort in gebruik zal worden genomen. Toevallig waren net een aantal collega agenten druk doende met een cursus sloten openen, altijd handig om zo’n cursus even mee te pikken voor het geval een keertje je sleutelbos nog binnen ligt en je net de voordeur hebt dichtgetrokken …

In mijn oude beroep als advocaat heb ik verschillende politiesurveillances meegemaakt. Twee grote verschillen vielen mij op. Als je hier in de 11 verschillende kernen die de gemeente Krimpenerwaard telt, rond rijdt ervaar je een gevoel van relatieve rust, die ik in Rotterdam nooit ben tegengekomen, je rijdt hier gelukkig niet van de ene brandhaard naar de andere. Een en ander laat onverlet dat de georganiseerde misdaad ook hier in de Krimpenerwaard steeds meer vaste voet aan de grond begint te krijgen en het van groot belang is om meer financiële middelen beschikbaar te stellen en in te zetten op ondermijning, het tegengaan van drugactiviteiten, etc.

Het tweede significante verschil met de grote stad is de bejegening van de inwoners naar de politie toe, deze was zonder uitzondering positief te noemen ook als men op overtredingen in het verkeer werd gewezen.

Spannende melding

Aan het einde van de shift werd het toch nog even spannend, er kwam een melding van een misdrijf binnen, waar zeer adequaat op werd gereageerd, geen seconde ging verloren, met een snelheid van zo’n 150 km per uur vlogen wij over de provinciale weg richting de plaats van het misdrijf en met de vakkundige hulp van een ervaren wijkagent die ter plaatse bekend was met de gezinssituatie, bleef verdere escalatie uit en kon de verdachte zonder geweld en zelfs zonder handboeien afgevoerd worden naar het politiebureau in Gouda om aldaar te worden voorgeleid aan de hulpofficier van justitie en vervolgens daarna in verzekering te worden gesteld.

Al met al kan ik terugkijken op een zeer geslaagde stage en als het mag kom ik volgend jaar graag nog een keertje terug en dan op het nieuwe politiebureau, want openbare orde en veiligheid blijven mijn voortdurende aandacht houden.